Kyllä kansa tietäisi! …jos siltä kysyttäisiin…

Suomen ainoa poikkijournalistinen toimittaja Aarno Laitinen on tehnyt sitä, mitä mediassa tehdään enää vähän: Tutkivaa journalismia! Hänen seuraava havaintonsa Iltalehdessä on merkittävä:

  ”Jos maassa olisi suhteellisesti laskien yhtä paljon lääkäreitä kuin heitä on kansanedustajina, heitä olisi lähes 200000. Sairaanhoitajia olisi lähes 300000, poliiseja 150000, opettajia 400000, maanviljelijöitä 500000. Kunnanjohtajia olisi yli 100000. Toimittajataustaisia kansanedustajia on yli 70, joten heitä kuuluisi olla kansassa yli miljoona.”
  ”Vanha hokema, että eduskunta on kansa pienoiskoossa, ei pidä paikkaansa. Kansanedustajina ei ole yhtään siivoojaa, talonmiestä, metsuria, merimiestä, K-kaupan kassaa eikä kovin monta rasvanahkaista teollisuustyöläistäkään.”
  Lähes kaikkia Laitisen luettelemia yliedustettuja ammattiryhmiä yhdistää yksi seikka: He saavat palkkansa julkiselta sektorilta! Siinä ei ole sinänsä mitään vikaa. Mutta se herättää joitakin kysymyksiä.
  1) Ovatko lääkärit, sairaanhoitajat, poliisit, opettajat ja kunnanjohtajat keskimääräistä valveutuneempia kansalaisia?
  2)  Johtuuko heidän yliedustuksensa yksinkertaisesti siitä, että he työssään tapaavat paljon ihmisiä?
  3) Vai johtuuko se samasta syystä, jonka johdosta Suomen kunnanvaltuustoissa on suhteettoman paljon kunnan palkollisia: Työnantaja suhtautuu (liiankin) ymmärtäväisesti työaikana tapahtuvaan yhteiskunnalliseen harrastamiseen.

Oli syy mikä tahansa, niin tilanne on omiaan vääristämään eduskunnan käsitystä niistä asioista, jotka yhteiskunnassamme vaatisivat pikaisinta korjaamista.

Kategoria(t): Politiikka, Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *