Katsellaan visioita!

Valtuuston kokouksessa maanantaina 20.1. keskusteltiin visiosta. Löytyykö 8:n kunnan Keski-Uudenmaan kaupunkia koskevasta väliraportista visio vai ei? Alunperin visio on tarkoittanut näkyä tai harhanäkyä. Nykyään yksi vision määritelmä on ”unelma”. Toisen lauseen kysymys siis liittyy käsitykseen tuon unelmakuvan uskottavuudesta.

Toisenlaisia visioitakin syntyi kokouksen aikana. Kunnan taloushallinnon ulkoistamisen uutta järjestelyä koskevan keskustelun yhteydessä kunnan kamreeri sanoin suunnilleen seuraavansisältöisen lauseen: ”Kunnan taloushallinto on ollut ulkoistettuna jo niin kauan, ettei sitä voida enää ottaa takaisin kunnan omaksi työksi”.
Mitä ihmettä?!?
Vielä reilu puoli vuosisataa sitten kunnan kirjuri kirjoitti kokousten pöytäkirjat, maksoi kunnan laskut ja hoiti kirjanpidon. Nyt sanotaan, ettei kunnalla ole kykyä edes rekrytoida puuhaan riittävän koulutettua henkilöstöä. Siis kerran ulkoistettu – ikuisesti ulkoistettu.

Tämä näky (visio…) yhdessä peruskuntien toiminnan lisääntyvän yhtiöittämisen kanssa luo ihan oikeasti pelottavia ”unelmia”.
Muuttuvatko kunnat itsenäisesti toimivista yhteisöistä eräänlaisiksi osto- ja myyntiliikkeiksi, jotka hoitavat kunnallisten palvelujen tuottamista joko itse omistamiensa tai ulkopuolisten omistamien yritysten avulla? Jääkö valtuutettujen tehtäväksi sanoa sanansa vain siihen, miltä firmalta mikäkin palvelu ostetaan.

Näin meille pikkuhiljaa kasvaisi eräänlainen kunnan yhtiöitä hallinnoivien palkkajohtajien homekasvusto kunnallisen demokratian ylärakenteeseen, joka eläisi omaa elämäänsä osakeyhtiölain suojissa.  Ja tekisi tyhjäksi mm. ajatukset hallinnollisista säästöistä siirryttäessä kohti suurempia kuntayksiköitä.

Valtuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen valmistavat toimet siihen, että kunnan taloushallinto siirretään kesäkuun alussa Tuusulan seudulliselta palvelukeskukselta KuntaPro Oy:lle.
Kustannukset kunnalle kaksinkertaistuvat.

Kategoria(t): Kotikunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *