Erävoitto Mustijoelle

Mäntsälän kunnan tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 19.2 selvittää, voitaisiinko kunnan jätevedet vastaisuudessa ohjata Helsingin Viikinmäen puhdistamolle ja sitä kautta Suomenlahteen. Samalla päätettiin kartoittaa Mäntsälä -joen, Mustijoen ja Saarenjoen vesien kuormitustilanne.

Se, mistä yli 200 nummislaisen allekirjoittamassa kuntalaisaloitteessa oltiin huolissaan, ei ollut ensisijaisesti Mäntsälän Veden puhdistaman jäteveden laskeminen Mustijokeen, vaikka sitäkään ei haluta pidemmällä tähtäimellä sietää. Suurempi syy huolestumiseen ovat ne epäsäännölliset, mutta toistuvat ylijuoksutukset (=vain kiintoaineista puhdistetun viemäriveden laskeminen jokeen), johon laitoksen ajoittainen alikapasiteetti sen pakottaa. Näiden päästöjen seuranta ei kaiken lisäksi tunnu olevan kovinkaan vakuuttavaa, ja tietojen saanti niistä näyttää olevan ylivoimaisen vaikeaa.

Jäteveden käsittelylle joudutaan hakemaan uutta ympäristölupaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselta, kun vanha lupa umpeutuu 30.4.2013. Mustijoen varrella asuvien on sekä Mäntsälässä että Pornaisissa pidettävä huoli, että uusi ympäristölupa sisältää riittävät takeet siitä, että puhdistamattomien jätevesien laskeminen jokeen on riittävien sanktioiden uhalla yksiselitteisesti ja ilman mitään poikkeuksia kiellettyä.

Kategoria(t): Arkisto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *