Vanhukset veroja kiertävän ansaintalogiikan pelinappuloina

EsperiCare -tapaus osoittaa kaikessa karmeudessaan sen, mihin suuntaan hoivapalvelut Suomessa on yksityistämisen myötä muuttuneet ja mitä kehitystä pm Juha Sipilän hallituksen ajama sosiaali- ja terveysuudistus tulisi vielä kiihdyttämään.

Henkilöstämäärät on vedetty minimiin, kikkaillaan määräaikaisilla sopimuksilla, hoitohenkilöstöön lasketaan henkilöstömitoituksen täyttämiseksi lähes jokainen, joka tontilla liikkuu.

Lähihoitajien ammattiliiton Superin henkilöstö kertoo, että mitoituksen täyttämiseksi työlistoille on jopa keksitty nimiä, entisiä hoitajia tai menehtyneiden henkilöiden nimiä. Tämä kaikki oli ennakoitavissa kun kunnat säästösyistä ryhtyivät kilpailuttamaan vanhusten asumispalveluja.

Tätä taustaa vasten peruspalveluministeri Annika Saarikon vierailu Ylessä 28.1. Esperi -tapauksen johdosta oli kömpelö yritys vähätellä ongelmia. Ministeri oli selvästi vaatinut ja saanut toimittajan kysymykset etukäteen, ja vastaukset olivat samanlaista sujuvaa liturgiaa kuin eduskunnan kyselytunneilla. 

Ministeri näki kehittämistä vain omavalvonnassa – juuri siinä mikä Esperin kohdalla pahiten petti! Sanallakaan hän ei puuttunut Valviran ja Avin vastuuseen, vaikka ennakkovalvonta petti totaalisesti.

Valviran tilinpäätöksen 2016 mukaan esim. raportoidut vaaratilanteet olivat kolmessa vuodessa kasvaneet 55 %. Vuosina 2016-2017 on raportoitu 36 kuolemaan johtanutta vaaratilannetta. Vuoteen 2015 saakka kuolemantapauksia ei raportoitu lainkaan.
Sekä Valvirassa että Avissa on varmasti tahtoa parempaan valvontaan.
Hallituksen säästötalkoiden nimissä resursseja on kuitenkin – yllätys yllätys – leikattu.

2000 -luvun suomalaisten tulisi pitää kunnia-asianaan sitä, että sodanjälkeisen jälleenrakentamisen urakoineet suuret ikäluokat saatetaan viimeisille leposijoilleen ihmisarvoisesti.
Näin ei tule tapahtumaan, mikäli heidät uhrataan yksityisen hoivabisneksen ansaintalogiikan pelinappuloiksi.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.