Poliittista perhosvaikutusta

Joskus sanotaan, että maailma on pieni. Yleensä silloin, kun asiat tai ihmiset kytkeytyvät toisiinsa yllättävästi. Presidentin vaalit 1968 osuivat yksiin poliittisen kiinnostukseni viriämisen kanssa. Myös teiniliitto oli tuolloin voimissaan. Lukioajan poliittisista keskusteluista jäi mieleeni se, että jos silloisen Kansallis-Osakepankin pääjohtajan, Matti Virkkusen asemesta kannatti presidentiksi Urho Kekkosta, pääsi kerralla tukevasti kommunistin kirjoihin. Sellainen oli poliittinen ilmapiiri Kuortaneella 50 vuotta sitten. Tällä hetkellä Keskustapuolueella on valtuustopaikoista puolet ja Kokoomuksella neljännes. Vasemmistopuolueita valtuustossa ei ole.

Lähdin kesällä 1972 armeijasta päästyäni moikkaamaan Tukholmassa asuvia sisariani. Käynti kesti lopulta 5 vuotta. Tulin paluumuuttajana Helsinkiin opiskelemaan, tein musiikin opetustöitä ja radiotöitä Ylessä limittäin, muutin Keravalle ja sieltä sopivan liiketilan perässä Mäntsälään, missä edelleen asun. Sain äänitysalan yritykselleni toimeksiannon muuntaa magneettinauhoilla ollutta paikallisen seuran äänimateriaalia digitaaliseen muotoon. En aluksi kiinnittänyt huomiota sisältöön, katselin vain mittareita. Jossakin vaiheessa havahduin: Nauhoilla muisteltiin 1930 -luvun tapahtumia. Yhdellä niistä kuvattiin yksi tuolle ajalle tyypillinen vasemmistopuolueen edustajan kyyditys. Kyydityksen määränpää oli ollut Kuortane.

Lukiolaisena alkanut poliittinen kiinnostukseni ei toistaiseksi ollut antanut aihetta liittyä mihinkään puolueeseen. Heinäkuussa 2011 maailmaa kohahdutti uutinen Norjasta: Paikallinen seonnut natsi tunkeutui sosialidemokraattisen puolueen kesäleirille ja ampui kuoliaaksi 69 lasta ja nuorta. Suunnilleen siltä seisomalta päätin liittyä puolueeseen. Runsaan vuoden kuluttua pidettiin kuntavaalit. Ryhdyin ehdokkaaksi ja tulin valituksi.

Mäntsälässä työväenliikkeen porukoilla on tapana vappuna kokoontua Ohkolan entisen työväentalon tontille makkaratulille. Sen saman talon, jonka seiniä isänmaalliset urhot tulittivat kivääreillä lauantaina 27. helmikuuta 1932 kesken Mikko Erichin puheen. Valtaosa näistä kiväärimiehistä oli tullut Mäntsälään kapinoimaan Lapuan liikkeen innoittamina.

Lapua on Kuortaneen pohjoinen rajanaapuri.

Kevään 2017 kuntavaaleissa sain toimia Mäntsälän demareiden vaalipäällikkönä. Onnistuimme lisäämään Sdp:n äänimäärää pari prosenttia, millä saimme valtuustoon yhden lisäpaikan. Kun Kokoomus samalla menetti 2 paikkaa, kävi niin, että Keskusta ja Kokoomuspuolue menettivät vuodesta 1948 hallitsemansa yhteisen yksinkertaisen enemmistön.

Perhosvaikutusta tai ei, merkillisellä tavalla asiat joskus näyttävät kytkeytyvän toisiinsa.

Kategoria(t): Arkisto Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.