Status Quo on hyvä bändi!

Tulossa on lyhyen poliitikkourani erikoisimmat vaalit: Suurin kuntalaisten arkeen vaikuttava sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen on tarkoitus toteutua tulevan valtuustokauden aikana, mutta asiaa ei ratkaista kunnissa vaan eduskunnassa.
Mäntsälän kunta antoi muiden tapaan juuri lausuntonsa kaavailtuun uudistukseen. Se oli muiden kuntien tapaan kriittinen. Hallituksen kaavailemien säästöjen syntymiseen ei uskota, valmistelu on pahasti vaiheessa ja ns. valinnanvapaudesta uhkaa tulla pelkkä valtava tulonsiirto veronmaksajilta yksityiselle terveysbisnekselle. Kokoomus pitää Keskustapuoluetta hallituksessa panttivankinaan: Ellemme saa haluamamme kaltaista valinnanvapautta, vesittyy koko uudistus. Tätähän ei tietenkään sanota ääneen. Ei tarvitse. Uudistuksen on tarkoitus astua voimaan 1.1.2019. Siitä runsaan 3 kk:n kuluttua on eduskuntavaalit. Jos ratkaisu siirtyisi niiden yli, ei kukaan tiedä mitä uudistukselle tapahtuisi.

Keskusta on hankalassa tilanteessa. Sen pitkään haaveilema maakuntahallinto voisi toteutua tässä yhteydessä. Uudistuksen tälle osalle ymmärrystä löytyy myös oppositiopuolueista, tosin hieman pienemmällä maakuntien määrällä. Nähtäväksi jää, riittääkö pääministeripuolueella rohkeutta ottaa ohjat käsiinsä myös valinnanvapauden suhteen, ja pakottaa Kokoomus luopumaan hallitusyhteistyönsä ehdoiksi asettamistaan järjettömyyksistä. Niistä suurin on se, että kuntien ja kuntayhtymien ei sallittaisi toimia terveyspalvelujen tuottajina. Se kun saattaisi ikävästi pienentää yksityisen puolen siivua.

Pian päättyvä ensimmäinen valtuustokauteni Mäntsälässä on todistanut ainakin sen, että kyllä kuntapolitiikassa ideologiaa on! Nopealla katsauksella löytyi ainakin 3 äänestystä, joissa vastakkain on pienin variaatioin ollut Kepu/Kokoomus vastaan muut. Niistä kaksi oli taloudellisesti erittäin merkittäviä.

1. Vesilaitoksen yhtiöittäminen ja myynti perustetulle kuntayhtiölle yhdessä sähköyhtiön kanssa äänestettiin läpi puhtaasti Keskustan ja Kokoomuksen voimin. Päätöksen seurauksia on jo nähty ja tullaan näkemään lisää sähkön siirtohintojen ja vesimaksujen hinnoissa.

2. Riihenmäen ja Hyökännummen koulujen kiinteistöhoidon ulkoistaminen ruotsalaiselle NCC:lle oli niinikään puhtaasti Keskustan ja Kokoomuksen läpi äänestämä päätös. Se tulee maksamaan kuntalaisille vuoteen 2035 mennessä noin 70 miljoonaa euroa.

3. Vaikutuksiltaan pienempi, mutta ideologisesti merkittävä Kepu/Kok -akselin aikaansaannos oli 25.4.2016 tehty päätös rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta. Tämän päätöksen ideologista luonnetta korostaa se, että sillä ei edes saavutettu mitään säästöjä. Haluttiinpahan vain osoittaa kaapin paikkaa päivähoidon laatua perinteisesti arvostavalle vasemmistolle.

Keskustalla ja Kokoomuksella on Mäntsälässä yhdessä ollut valtuustossa yksinkertainen enemmistö vuodesta 1948 alkaen. Ei siis ole ihme, että vallankäyttöön on ehditty tottua.

Mäntsälän Sdp:n tavoite
vuoden 2017 kuntavaaleissa on rikkoa tämä yli puoli vuosisataa vallinnut Status Quo.

Kategoria(t): Kotikunta, Kotimaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.