Uhkapeliä suomalaisten verorahoilla

Suomessa odotetaan pm Juha Sipilän (Kepu) hallituksen mullistavaa Sote -uudistusta epätodellisissa tunnelmissa. Kaiken pitäisi muuttua perusteellisesti 1.1.2019. Selvityksiä on tehty ja lausuntoja annettu rekkalasteittain. Kokouksissa on tuhlattu henkilötyövuosia niin paljon, että sillä rahalla olisi varmasti rakennettu hyvin varustettu sairaala. Hallituspuolueista Kokoomus näki Soten varjolla tilaisuuden edistää isolla loikalla terveydenhoidon yksityistämistä ja Keskustapuolueen laariin tipahtaisi kauan tavoiteltu maakuntahallinto.

Hallituksella on tunnetusti ollut nuiva suhtautuminen asiantuntijoiden käyttöön. Pääministerin julkisia puheita ”kaiken maailman dosenteista” voidaan sivistysvaltiossa pitää vähintään harkitsemattomina. Vain pari viikkoa sitten 27.2.2017 viisi alan professoria, Heikki Hiilamo, Jussi Huttunen, Martti Kekomäki, Anneli Pohjola ja Anneli Anttonen ovat uskaltautuneet julkisuuteen ja arvostelevat uudistusta kovin sanoin http://yle.fi/uutiset/3-9477663

Heistä prof. Huttunen toteaa, ettei yksikään uudistuksen neljästä keskeisestä tavoitteesta (perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen vahvistaminen, näiden yhteistyön kehittäminen, eriarvoisuuden vähentäminen eikä kustannusten hillitseminen) näytä onnistuvan.
Nämä viisi professoria ehdottavat vähintään kahden vuoden lykkäystä.

Nyt hallintotieteen professori Jari Stenvall Tampereen yliopistosta vaatii toteutukselle lisäaikaa, koska lausuntokierroksella olevan lakiluonnoksen liitteenä on puutteelliset vaikutusarvioinnit http://yle.fi/uutiset/3-9511997
Näin Stenvall: ”Minusta lausuntokierros olisi tarkoituksenmukaista pysäyttää, koska muuten lausunnonantajat joutuvat antamaan lausuntonsa asiaan, joka ei toteudu vaan asiaan joka muuttuu.”

Mutta miksi Sipilä kuuntelisi professoreita? Kotona Kempeleellä autotallissaan häkäponttöjä ja kakkaroita suunnitellut insinööri kyllä tietää ilman kaiken maailman lisenssejäkin, miten valtakunnan sosiaali- ja terveydenhuolto parhaiten järjestetään: Perustamalla maakuntahallinto!
Tietenkin!

Kategoria(t): Kotimaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.