Li laittoi Jussille jauhot suuhun

Ylen A-talk, 6.2.2020, keskustelemassa opetusministeri Li Andersson, valtiovarainministeri Katri Kulmuni, sekä Jussi Halla-aho ja Petteri Orpo oppositiosta.
Orpolle näytti jatkuvasti tuottavan vaikeuksia peitellä hieman holhoavaa suhtautumistaan itseään nuorempiin naisministereihin, ja rivien välinen intonaatio- ja elekieli on aavistuksen setämäistä.
Halla-aho tuntui ajattelevan, että tästähän mennään ihan perussuorituksella puhelemalla mitä sylki suuhun tuo. Ja kyllähän se toikin: ”…vihervasemmisto edistää sellaista politiikkaa että maaseutu muuttuu asuinkelvottomaksi…”

Tähän Andersson toteaa yks’kantaan, että ”tuo on suoraan sanottuna paskapuhetta, onko mainita yhtään esimerkkiä sellaisesta…? Ja eihän Jussilla tietenkään ole. Halla-aho on mediaesiintymisessään omaksunut rauhallisen jargonin vaikka sisällä kiehuisikin. Lin suorapuheisuudesta hämmentyneenä hän hetken kuluttua toteaa, että ”…Suomessa vain alle 10% energiasta tuotetaan fossiilisilla…”.  Oikea luku on 40%, minkä media seuraavana päivänä korjaa. Halla-ahon virhe on siis kooltaan 400%.

Suomalaiset ovat somessa saaneet muutaman vuoden aikana tottua persuretoriikassa ilmaisuihin, joihin verrattuna sana ”paskapuhetta” ei yllä edes marginaaliin. Oikeustuomiota on ropissut ja syyteharkinnassa on ruuhkaa. Lin ilmaisu aiheutti persujen taholta tyypillisen uhriutumismyrskyn, joka osoitti oikeaksi sen kokemusperäisen tiedon, että kun vihapuhujille tarjotaan heidän omaa lääkettään – huomattavasti laimennettunakin – niin se laittaa kuvaannollisesti ilmaistuna ’koulukiusaajan alahuulen väpättämään’.

Perussuomalainen strategiahan on aina ajanut kaksilla rattailla: Omassa lisäkannatusta hakevassa someretoriikassa halventavat ilmaisut, henkilöön menevä solvaus, maalittaminen, valehtelu, ulosteet ja eritteet tulevat PS-tuuteista tasaisena pötkönä, kun taas pj Halla-aho on julkisessa TV-esiintymisessään yrittänyt ylläpitää kuvaa asiallisesti ja sivistyneesti keskustelevasta tohtorismiehestä – vaikka sitten somessa on häneltäkin kuultu töräytyksiä.

Joulukussa media riemastui, kun pääministeri Marin kysyi Kokoomukselta eduskunnassa, että ”eikö teitä hävetä”? Nyt puhuu suoraan ministeri Andersson. Aavistelen, että yhden puolueen verbaaliin mellastamiseen on Suomessa kyllästytty siinä määrin, että moni ajattelee mielessään: 

’Hyvä että edes joku antaa takaisin samalla mitalla’.

Kategoria(t): Kotimaa, Media. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.